Podstawą zdrowej, dobrze zbilansowanej diety są owoce i warzywa. Warto dodawać je do każdego posiłku, ponieważ są świetnym źródłem witamin. Każdy ma jednak nieco inne preferencje, dlatego w polskich domach pojawiają się różne warzywa i owoce. Jednak spośród nich możemy wyłonić kilka ulubionych, które znajdują się w większości kuchni. Po które najchętniej i najczęściej sięgają Polacy?
Jakie warzywa i owoce najczęściej kupują Polacy?
Często zdarza się tak, że w polskich kuchniach pojawiają się owoce i warzywa, które są najbardziej dostępne w danej porze roku, ponieważ po pierwsze są smaczniejsze, a po drugie ich cena wówczas jest niższa. Możemy jednak wymienić warzywa, których nie może zabraknąć w polskich kuchniach. Zaliczamy do nich:
- ziemniaka, czyli źródło potasu i magnezu,
- pomidora, który obniża ciśnienie krwi i dostarcza wapnia, magnezu i żelaza,
- cebulę, czyli źródło antyoksydantów,
- ogórka, który oczyszcza organizm z nadmiaru wody i toksyn,
- marchewkę, która jest bogata w witaminy B1, B2, C, D i E,
- kalafior, który jest bogaty w błonnik i wodę.
Jeśli natomiast chodzi o owoce, to w polskich domach królują przede wszystkim te rodzime, czyli jabłka, śliwki czy gruszki, a w sezonie letnim również truskawki. Jednak w okresie zimowym, kiedy dostępność polskich owoców jest słabsza, to dużą popularnością cieszą się też zagraniczne owoce, na przykład banany, cytryny, pomarańcze czy kiwi.
A co z kiszonkami?
Mówiąc o owocach i warzywach, które są najbardziej cenione przez Polaków, nie sposób nie wspomnieć o kiszonkach. Dostarczają tak wielu korzyści zdrowotnych, że są niezbędnym elementem menu podczas turnusów z dietą oczyszczającą. Są najczęściej przygotowywane z kapusty i ogórków. Jeśli chodzi o ich zalety, to poza walorami smakowymi, są też świetnym źródłem witaminy C i E. Można w nich też znaleźć beta-karoten. Oprócz tego kiszonki wykazują korzystne działanie na mikroflorę jelitową i wspomagają trawienie. Proces fermentacji sprawia, że przyswajalność żelaza i wapnia jest lepsza. Poza tym są też pomocne w profilaktyce i leczeniu anemii czy osteoporozy.