Orw BursztynOrw BursztynOrw BursztynOrw Bursztyn
  • O Ośrodku
    • Polityka jakości
  • Aktualne Turnusy
    • Turnusy z dietą dr Ewy Dąbrowskiej ® / turnusy na wychodzenie z diety
    • Kolonie letnie
    • Turnus Rehabilitacyjny
    • Zielona szkoła 2021
    • Turnus wyjścia z diety dr. Dąbrowskiej
  • Rehabilitacja
  • Atrakcje Okolicy
  • Galeria
  • Blog
  • Kontakt

Oczyszczające właściwości diety warzywno-owocowej

Dieta owocowo-warzywna doktor Dąbrowskiej nie tylko przyczynia się do znacznej utraty masy ciała i polepszenia kondycji organizmu, lecz również pomaga pozbyć się z niego toksyn oraz szkodliwych substancji. Omawiana dieta bowiem posiada właściwości oczyszczające, dzięki wprowadzonej na jej początku głodówce. Więcej o niej w naszym wpisie.

brokułyCzemu ma służyć lecznicza głodówka?

Lecznicza głodówka, wprowadzana na początku kuracji, w której trakcie spożywa się wyłącznie warzywa i owoce, ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn oraz szkodliwych substancji. Zgodnie z założeniami diety dr Dąbrowskiej bowiem wyłącznie organizmy wolne od toksyn mają zdolność do samoleczenia. Jednocześnie w trakcie głodówki razem z warzywami i owcami do organizmu trafiają antyoksydanty, które biorą aktywny udział we wspomaganiu procesów naprawczych. Ponadto witaminy i substancje odżywcze, zawarte w owocach oraz warzywach oczyszczają i odmładzają komórki. Równocześnie, w trakcie głodówki, w ludzkim ciele zaczynają zachodzić procesy endogenne, polegające na pozbywaniu się przez organizm uszkodzonych tkanek. Są one następnie wykorzystywane jako źródło energii. W początkowej fazie głodówki trawiona jest tkanka tłuszczowa, a następnie tkanki zdegenerowane. W ten sposób organizm, pozbywając się szkodliwych substancji, uruchamia proces samoleczenia.

Co należy spożywać w czasie głodówki?

Głodówka, prowadzona w trakcie diety warzywno-owocowej doktor Dąbrowskiej, nie oznacza całkowitego postu. W trakcie kilkunastu dni dopuszczone jest bowiem spożywanie niskoskrobiowych warzyw, takich jak na przykład:

  • marchew,
  • rzodkiew,
  • brokuły,
  • kalafior,
  • cebula,
  • por,
  • kabaczki,
  • ogórki,
  • pomidory.

Wszystkie wyżej wymienione warzywa spożywać można zarówno na surowo, jak i w postaci gotowanej lub duszone. Zaleca się również regularne konsumowanie owoców o niskiej zawartości cukru. W menu oferowanej przez nas ośrodek diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej nasi kuracjusze znajdą zatem przepyszne i zdrowe jabłka, jagody, grejpfruty oraz cytryny. Dodatkowo w trakcie leczniczej głodówki należy pić trzy litry wody dziennie, urozmaicane herbatami owocowymi, sokami i koktajlami. Sięganie natomiast po produkty z białej mąki, cukier czy produkty wysoko przetworzone jest surowo zabronione.

Bursztyn
ul. Gdańska 4
82-103 Jantar

Telefon:
55 247 89 84

E-mail:
bursztyn@mierzeja.pl

© Copyright 2020 rekomendowanifotografowie.pl     Certyfikat ISO 9001    
  • O Ośrodku
    • Polityka jakości
  • Aktualne Turnusy
    • Turnusy z dietą dr Ewy Dąbrowskiej ® / turnusy na wychodzenie z diety
    • Kolonie letnie
    • Turnus Rehabilitacyjny
    • Zielona szkoła 2021
    • Turnus wyjścia z diety dr. Dąbrowskiej
  • Rehabilitacja
  • Atrakcje Okolicy
  • Galeria
  • Blog
  • Kontakt
Orw Bursztyn