Dieta owocowo-warzywna doktor Dąbrowskiej nie tylko przyczynia się do znacznej utraty masy ciała i polepszenia kondycji organizmu, lecz również pomaga pozbyć się z niego toksyn oraz szkodliwych substancji. Omawiana dieta bowiem posiada właściwości oczyszczające, dzięki wprowadzonej na jej początku głodówce. Więcej o niej w naszym wpisie.
Czemu ma służyć lecznicza głodówka?
Lecznicza głodówka, wprowadzana na początku kuracji, w której trakcie spożywa się wyłącznie warzywa i owoce, ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn oraz szkodliwych substancji. Zgodnie z założeniami diety dr Dąbrowskiej bowiem wyłącznie organizmy wolne od toksyn mają zdolność do samoleczenia. Jednocześnie w trakcie głodówki razem z warzywami i owcami do organizmu trafiają antyoksydanty, które biorą aktywny udział we wspomaganiu procesów naprawczych. Ponadto witaminy i substancje odżywcze, zawarte w owocach oraz warzywach oczyszczają i odmładzają komórki. Równocześnie, w trakcie głodówki, w ludzkim ciele zaczynają zachodzić procesy endogenne, polegające na pozbywaniu się przez organizm uszkodzonych tkanek. Są one następnie wykorzystywane jako źródło energii. W początkowej fazie głodówki trawiona jest tkanka tłuszczowa, a następnie tkanki zdegenerowane. W ten sposób organizm, pozbywając się szkodliwych substancji, uruchamia proces samoleczenia.
Co należy spożywać w czasie głodówki?
Głodówka, prowadzona w trakcie diety warzywno-owocowej doktor Dąbrowskiej, nie oznacza całkowitego postu. W trakcie kilkunastu dni dopuszczone jest bowiem spożywanie niskoskrobiowych warzyw, takich jak na przykład:
- marchew,
- rzodkiew,
- brokuły,
- kalafior,
- cebula,
- por,
- kabaczki,
- ogórki,
- pomidory.
Wszystkie wyżej wymienione warzywa spożywać można zarówno na surowo, jak i w postaci gotowanej lub duszone. Zaleca się również regularne konsumowanie owoców o niskiej zawartości cukru. W menu oferowanej przez nas ośrodek diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej nasi kuracjusze znajdą zatem przepyszne i zdrowe jabłka, jagody, grejpfruty oraz cytryny. Dodatkowo w trakcie leczniczej głodówki należy pić trzy litry wody dziennie, urozmaicane herbatami owocowymi, sokami i koktajlami. Sięganie natomiast po produkty z białej mąki, cukier czy produkty wysoko przetworzone jest surowo zabronione.