Wszyscy wiemy, że odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą dobrego samopoczucia. Warto wybierać takie produkty, które dostarczają organizmowi optymalną ilość witamin. Z uwagi na to, że możemy ich znaleźć naprawdę dużo w owocach i warzywach, to dieta oczyszczająca doktor Dąbrowskiej, która się na nich opiera, cieszy się rosnącą popularnością. Które owoce i warzywa mają najwięcej witamin? Czego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni?
Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy C i A?
Wybierając owoce i warzywa, warto kierować się swoim zapotrzebowaniem na witaminy, co pomoże w zakupie produktów, które będą nieocenionym wsparciem dla zdrowia. Często jedną z bardziej pożądanych jest witamina C, której nie może zabraknąć na turnusach z dietą owocowo-warzywną. Witamina C znajduje się przede wszystkim w polskich truskawkach (można znaleźć jej nawet 58 mg w stu gramach). Można ją znaleźć też w kiwi oraz w papai. Oprócz tego podczas zakupów warto sięgać też po żurawinę i pigwę. Jeśli chodzi o owoce cytrusowe, to najwięcej witaminy C znajduje się w pomarańczach. Kupując owoce i warzywa, dobrze też sięgać po te bogate w witaminę A, ponieważ bierze udział w procesie widzenia, a do tego wpływa na regulację wzrostu tkanki nabłonkowej i innych komórek w organizmie. Znajduje się przede wszystkim w:
- pomidorach,
- mango,
- papai,
- brzoskwini,
- awokado,
- morelach.
Dlaczego warto kupować brokuły, cebulę i szpinak?
Podczas turnusów nad morzem z dietą doktor Dąbrowskiej nie bez powodu nie może zabraknąć też warzyw. Mowa tutaj przede wszystkim o brokułach, które zawierają dużo beta-karotenu i witaminy C, a do tego mają silne właściwości antynowotworowe. Cebula z kolei jest źródłem witamin A, E, B6 i PP oraz wcześniej omawianej witaminy C. Warto sięgać też po szpinak, który skutecznie zapobiega anemii, osteoporozie, artretyzmowi, nowotworom.
Kapusta jest bogata w aminokwasy, tłuszcze, minerały i witaminy: C, A, B1, B2, natomiast burak ma duże ilości kwasu foliowego, dzięki czemu skutecznie wspomaga odporność. Przygotowując posiłki, dobrze pamiętać też o słodkich ziemniakach, czyli batatach. Zawierają duże ilości żelaza, manganu oraz witamin A i C. Są produktem wspierającym układ trawienny.