Jeśli chcesz oczyścić swój organizm z toksyn, wzmocnić układ odpornościowy i hormonalny, a przy okazji zrzucić kilka zbędnych kilogramów, zastosuj dietę owocowo-warzywną dr Ewy Dąbrowskiej. Zanim jednak zgłębimy tajniki zdrowego odżywania, przyjrzyjmy się bliżej postaci wybitnej dietetyczki.
Dlaczego dr Ewa Dąbrowska jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie dietetyki?
Doktor nauk medycznych Ewa Dąbrowska opracowała dwuetapową dietę owocowo-warzywną na podstawie zdobytej merytorycznej wiedzy oraz wieloletniego doświadczenia. Będąc przez lata adiunktem w Akademii Medycznej w Gdańsku, prowadziła i uczestniczyła w wielu projektach badawczych, między innymi z zakresu immunologii. To właśnie w trakcie pisania rozprawy doktorskiej na temat znaczenia zaburzeń immunologicznych w porfirii późnej skórnej odkryła rolę żywienia w leczeniu różnego rodzaju chorób cywilizacyjnych. Od tego rozpoczęły się badania, które doprowadziły do opracowania nowatorskiej diety warzywno-owocowej. Jej głównym celem nie jest, w przeciwieństwie do innych diet, zredukowanie masy ciała, lecz odtrucie organizmu i uruchomienie w nim procesów samo leczenia. Dr Ewa Dąbrowska jest autorką zarówno wielu rozpraw naukowych, jak i popularnych książek propagujących zdrowy styl życia oraz prawidłowe żywienie.
Na czym polega dieta dr Dąbrowskiej?
Dieta owocowo-warzywna dr Dąbrowskiej składa się z dwóch etapów: głodówki, mającej oczyścić organizm z toksyn, i wychodzenia z diety. Na pierwszym etapie, trwającym od kilku do kilkunastu dni, dopuszcza się w jadłospisie jedynie warzywa o niskiej zawartości skrobi oraz owoce, zawierające małą ilość cukrów. Proponowane warzywa to zatem między innymi:
- buraki,
- kalafior,
- cebula,
- sałata,
- kabaczek, pomidory.
Zaleca się także spożywanie cytryn, grejpfrutów, jagód oraz jabłek. Warzywa powinny być surowe, duszone lub gotowane, owoce natomiast można przerabiać na soki i koktajle. W trackie oczyszczania się organizmów wskazane jest także picie trzech litrów wody dziennie. Etap drugi to stopniowe wychodzenie z głodówki. Powinien trwać on dwa razy dłużej niż etap pierwszy. Oprócz wspomnianych już owoców do jadłospisu włączyć można warzywa strączkowe, kasze, ziarna, chleb razowy, orzechy, produkty mleczne. W trakcie obydwu etapów wykluczone jest spożywanie produktów wysoko przetworzonych, zawierających konserwanty i cukier oraz przygotowywanych na bazie białej mąki.
Komu zaleca się stosowanie diety owocowo-warzywnej?
Stosowanie diety, bazującej głównie na warzywach i owocach, zaleca się bardziej szerokiej grupie osób. Należą do niej osoby o obniżonej odporności; zawarte w owocach witamina C oraz żelazo wzmacniają bowiem układ immunologiczny, a także osoby cierpiące na różnego rodzaju schorzenia układu nerwowego. Zdrowe odżywianie pomoże uporać się także z problemami natury hormonalnej, a także z nadwagą, nadciśnieniem, cukrzycą i zakrzepicą.