Dieta dr Dąbrowskiej to dieta owocowo-warzywna, która pomaga zrzucić zbędne kilogramy i uzyskać smukłą sylwetkę, w dużej mierze poprzez oczyszczenie organizmu z toksyn oraz szkodliwych substancji, a następnie dostarczenie niezbędnych substancji.
W naszym wpisie wyjaśnimy, jak dokładnie działa diety dr Dąbrowskiej, zdradzimy kilka podstawowych przepisów i opiszemy, jakie są wskazania do jej stosowania. Zapraszamy do lektury!
Jakie są główne założenia diety dr Dąbrowskiej i jak wpływa ona na proces odchudzania?
Dieta dr Dąbrowskiej polega przede wszystkim na oczyszczeniu organizmu z toksyn i szkodliwych substancji, czego efektem będzie zrzucenie zbędnych kilogramów. Ponadto, organizm uwolniony od szkodliwych substancji zaczyna wykazywać zdolności do samoleczenia, samoczynnie uruchamiając procesy naprawcze komórek, tkanek oraz narządów. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej składa się z dwóch etapów:
- leczniczej głodówki, w trakcie której spożywa się wyłącznie warzywa i owocowe,
- wychodzenia z diety i spożywania produktów nisko przetworzonych.
Wedle założeń diety z warzywami i owcami do organizmu przedostaje się ogromna ilość antyoksydantów, które oczyszczają i odmładzają komórki oraz wspomagają procesy naprawcze, czyli endogenne. Organizm pozbywa się uszkodzonych tkanek, wykorzystując je następnie jako źródło energii. Trawi najpierw tkankę tłuszczową, a następnie tkanki zdegenerowane, co przyczynia się do utarty zbędnych kilogramów.
Jak wyglądają poszczególne etapy diety owocowo-warzywnej?
W czasie pierwszego etapu diety, trwającego do dwóch tygodni zaleca się spożywanie wyłącznie warzyw niskoskrobiowych: marchwi, rzodkwi, brokułów, cebuli, pora, kabaczków i pomidorów, oraz owoców o niskiej zawartości cukru przygotowywanych na surowo, gotowanych lub duszonych. Należy pić trzy litry wody dziennie oraz włączyć do jadłospisu herbaty owocowe i koktajle. Drugi etap diety owocowo-warzywnej doktor Dąbrowskiej trwa dwa razy dłużej niż pierwszy. W jego trakcie dopuszcza się spożywanie warzyw strączkowych, kasz, ziaren, chleba razowego, orzechów i produktów mlecznych. Niezalecane są natomiast słodycze, alkohole, produkty na bazie białej mąki, żółte sery oraz wędliny.
Kilka propozycji z jadłospisu diety dr Ewy Dąbrowskiej
Dieta owocowo-warzywna doktor Dąbrowskiej jest bardzo urozmaicona i stwarza wiele różnych możliwości w zakresie przygotowywania posiłków. Jedną z ciekawszych, a zarazem prostszych propozycji na pierwsze danie jest krem z pomidorów z makaronem z cukinii. Upieczone w piekarniku pomidory wystarczy zblendować na gładką masę i dobrze wymieszać, a następnie cukinię pociąć w cienkie paski, przypominające spaghetti. Cukinię wrzuć na dwie minuty na gotujący się oraz osolony wrzątek. Inne propozycje pierwszego dania to gotowane i duszone warzywa, na przykład curry z kalafiorem, brukselką i marchewką. Dieta nie oznacza, że musimy odmawiać sobie deseru, wręcz przeciwnie. Owocową propozycją dr Dąbrowskiej na osłodzenie posiłku są pieczone jabłka z cynamonem i malinami. O zbawiennym wpływie diety dr Dąbrowskiej na zdrowie możesz przekonać się podczas organizowanych przez nas turnusów w naszym ośrodku wypoczynkowo-rehabilitacyjnym w Jantarze. W trakcie turnusów nie tylko prowadzimy wykłady, dotyczące zasad zdrowego żywienia według dr Dąbrowskiej, lecz również wprowadzamy zasady te w życie, oferując posiłki, przygotowywane na ich podstawie. Z nami szybko zrzucisz zbędne kilogramy i poczujesz się lepiej!
Komu zaleca się dietę owocowo-warzywną dr Ewy Dąbrowskiej?
Na końcu warto wspomnieć, że dieta owocowo-warzywna nie tylko pomoże ci pozbyć się nadwagi, lecz również wzmocni kondycję twojego organizmu, zwiększy jego witalność i poprawi jakość snu. Pozytywnie wpływa na pamięć i zdolność koncentracji, a także zwiększa odporność oraz poprawia funkcjonowanie układów nerwowego i hormonalnego. Dietę owocowo-warzywną dr Dąbrowskiej zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na otyłość, cukrzycę typu II, nadciśnienie, choroby serca oraz zakrzepicę. Wskazana jest ona dla osób, mających problemy metaboliczne oraz zmagających się z obniżoną odpornością. Dieta owocowo-warzywna wskazana jest także w przypadku osób starszych, gdyż usuwając z krwi zły cholesterol, zapobiegać zawałom, miażdżycy i udarom.