Dieta owocowo-warzywna jest najlepszym sposobem nie tylko na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, lecz również na wzmocnienie organizmu i na poprawienie działania układu odpornościowego.
Ma także funkcję oczyszczającą, a dzięki dostarczaniu do organizmu zwiększonych dawek antyoksydantów oraz substancji, zwalczających wolne rodniki, dieta owocowo-warzywna działa przeciwzapalnie. Aby jednak dieta taka przyniosła oczekiwane efekty, odżywiać się trzeba „z głową”. Prekursorem zdrowego żywienia, a zarazem pomysłodawczynią diety warzywno-owocowej jest specjalistka żywienia doktor Ewa Dąbrowska. W dzisiejszym wpisie zdradzamy kilka jej sprawdzonych przepisów!
Co na pierwsze danie?
Dieta owocowo-warzywna doktor Dąbrowskiej jest bardzo urozmaicona i zróżnicowana. Jednym ze sprawdzonych przepisów na pierwsze danie jest prosty i pyszny krem z pomidorów z makaronem z cukinii. Aby go przyrządzić należy pokroić cztery pomidory oraz paprykę na ćwiartki. Następnie warzywa powinno się położyć na blasze, dodać do nich soli oraz pieprzu i włożyć do nagrzanego piekarnika. Ustawmy go na temperaturę 200 stopni i pieczmy przez około pół godziny. Gdy pomidory będą już upieczone, obierz je ze skóry i zblenduj na gładką masę. Dobrze wymieszaj. Aby natomiast wyczarować makaron z cukinii wystarczy pociąć cukinię na tarce w cienkie paski, przypominające spaghetti. Wrzuć je na gotujący się i osolony wrzątek na dwie minuty i odcedź. Inne propozycje na pierwsze dania dr Dąbrowskiej to barszcz czerwony oraz zupa kalafiorowa.
Obiadowe potrawy warzywne
Bezmięsny obiad może być tak samo sycący i treściwy, jak ten, w którego składzie znajduje się kotlet lub zraz. Odpowiednio przyrządzone bowiem warzywa, na przykład gotowane czy duszone, posiadają zalecaną dawkę kalorii. Przykładem może być curry z kalafiorem, brukselką i marchewką. Jego przyrządzenie jest bardzo proste: na rozgrzany rondelek wrzuć pora pokrojonego w krążki i delikatnie go podsmaż. Następnie dolej odrobinę wody, posiekaną natkę pietruszki, marchewkę w plastrach, a po chwili kalafiora i brukselkę. Wszystkie warzywa duś do momentu, aż zrobią się miękkie. Inne pomysł na bezmięsne danie to warzywne leczo. Przepis na nie jest równie prosty. Podsmaż cebulę, dolej do garnka trochę wody i wsyp do niego pokrojoną w kostkę cukinię, a następnie dodaj obrane pomidory, także pokrojone w kostkę. Dorzuć natkę pietruszki oraz paprykę, pokrojoną w grubsze paski. Całość duś aż warzywa będą miękkie.
Owocowe desery
Dieta owocowo-warzywna doktor Ewy Dąbrowskiej wyklucza czekoladę i inne słodycze, co nie oznacza, że nie ma w niej… deserów! Owocową propozycją na osłodzenie sobie posiłku są pieczone jabłka z cynamonem i malinami. Aby delektować się pysznym owocowym deserem, należy wydrążyć z jabłek gniazda nasienne, a następnie miąższ, który kolejno pokrój w kostkę. Wrzuć go do miseczki, dodaj 1/3 łyżeczki cynamonu, 5 malin i wymieszaj. Następnie każde jabłko wypełnij powstałą masą, ułóż je na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Nastaw temperaturę 180 stopni i piecz przez około 40 minut.
Pamiętaj, dieta owocowo-warzywna nie musi być nudna! Z przepisami doktor Ewy Dąbrowskiej w prosty sposób stworzysz swój własny, przepyszny i urozmaicony jadłospis.