Poddawanie się od czasu do czasu postom owocowo-warzywnym ma na ludzki organizm zbawienny wpływ. W procesie uruchamiającego się wówczas odżywiania wewnętrznego zwyrodniałe elementy komórek zostają bowiem przetworzone na glukozę, wspomagającą funkcjonowanie mózgu i serca.
Ponadto, podczas owocowo-warzywnej diety wzmaga się działanie białek, odpowiedzialnych za długowieczność, co skutkuje między innymi:
- cofaniem się blizn,
- wygładzaniem zmarszczek,
- zmniejszaniem się guzów,
- redukcją zwyrodnień.
Dieta eliminująca z jadłospisu wszystko oprócz warzyw i owoców zalecana jest również osobom otyłym, ze względu ma niską jej kaloryczność. W efekcie jej stosowania następuje redukcja tłuszczu, w tym tłuszczu trzewnego. Osoby, które powinny przejść na dietę doktor Ewy Dąbrowskiej to również pacjenci chorujący na cukrzycę typu II, nadciśnienie, choroby serca, zakrzepice, zaburzenia lipidowe. Sprawdź w naszym wpisie, komu jeszcze zaleca się dietę owocowo-warzywną.
Dieta owocowo-warzywna wskazana jest dla osób, mających problemy metaboliczne
Jeśli od wielu lat bezskutecznie borykasz się z problemami z trawieniem, rozważ przejście na owocowo-warzywną dietę dr Dąbrowskiej. Zawarty w warzywach błonnik nie tylko zmniejsza wchłanianie tłuszczów, ale usprawnia w ogromnym stopniu pracę jelit. Efektem będzie szczupła sylwetka i dużo lepsze trawienie. Aby dogłębnie poznać tajniki takiego sposobu żywienia zapraszamy na organizowane przez nas turnusy z dietą owocowo-warzywną. W czasie tygodniowego lub dwutygodniowego pobytu poznasz nie tylko przepisy na przepyszne, naturalne dania, lecz także dowiesz się, jak działa owocowo-warzywna dieta.
Spożywanie warzyw i owoców zalecane jest osobom o obniżonej odporności
Kolejną grupą osób, którym szczególnie poleca się dietę, opartą na owocach i warzywach, są osoby o obniżonej odporności. Naturalne płody rolne posiadają bowiem bardzo dużą dawkę witaminy C i żelaza, które wspomagają układ odpornościowy. Dzięki naturalnej suplementacji w witaminy organizm będzie miał więcej sił do walki z chorobą lub w ogóle nie dopuści do powstania infekcji.
Jedz warzywa i owoce, jeśli nie chcesz się odwodnić
Ze względu na to, że warzywa i owoce zawierają bardzo dużo wody, ich spożywanie zaleca się zwłaszcza osobom, narażonym na odwodnienie. Aby organizm funkcjonował prawidłowo, potrzebuje około pięciu litrów płynów dziennie. Część tego zapotrzebowania może być dostarczone właśnie z porcją owoców lub warzyw.
Na końcu warto wspomnieć, że tego typu dieta jest szczególnie wskazana w przypadku osób starszych. Błonnik bowiem, zawarty w owocach i warzywach usuwa z krwi zły cholesterol, zapobiegając zawałom, miażdżycy i udarom.